vineri, 9 octombrie 2009

The only way out is through

Din păcate titlul nu-mi aparține. Mi-ar fi plăcut să fi putut sintetiza ceea ce simt așa; dar Alanis Morissette a făcut-o mai demult. Mda, singurul mod de a depăși un obstacol e să-l iei la scărmănat.

Lupta - asta e singura șansă de rezolvare. Nu există rezolvări de la sine. Cineva, ceva trebuie să intervină. Iar tu poți fi victimă sau agent al schimbării. Nu există o altă variantă. Nu poți fi spectatorul propriei vieți. Ești fie găina paralizată ce se lipește de pământ pe măsură ce uliul se apropie, sau ciuta care aleargă până când abandonează leul.

Partea neplăcută e că nimeni nu-ți garantează succesul. E posibil să duci zeci de bătălii și să rămâi doar cu buza umflată. De-aia e greu. De-aia poate părea că e mai isteț să te-ascunzi, să amâni la nesfârșit, să „uiți”, să minți, să te prefaci. E și-acolo un ceva ce nu-ți dă pace, dar în această două variantă eșecul e diluat în ani, administrat în porții mici, mult mai ușor suportabile. La final însă ești inevitabil și iremediabil învins.

Așa că dacă ții la victorie, dacă vrei să ai măcar o șansă infimă la un altfel de viitor, nu poți decât să lupți, oricât de greu ți-ar fi să te mobilizezi. Spun luptă, dar nu mă gândesc la violență. N-au legătură. Șeful ăla imbecil, vecinul nerezonabil, politicienii corupți până în măduva oaselor, părinții care-ți dezaprobă stilul vestimentar, medicul iresponsabil și nepăsător, educatoarea care-ți bruschează copilul, toți pot fi învinși, de obicei mult mai ușor decât ne imaginăm. La luptă, așadar!

5 comentarii:

Carmen spunea...

nu e atat de neplacut ca nu-ti garanteaza nimeni succesul. daca ai stii de la bun inceput ca vei succes sigur in final, iti va lipsi determinarea care te arunca-n lupta.

nice blog, by the way.

Darael spunea...

Niciodata, nici o lupta nu a avut invingatori. Singura cale ca sa "invingi" este sa nu lupti.

A intelege si a aplica aceasta lectie de viata este primul pas ca sa treci de la "cunoscator" al luptei la Maestru.

Poate de aceea sunt atatia luptatori in lumea aceasta si asa de putini Maestri....

Food For Depression spunea...

@Carmen: multumesc mult, ma bucura fiecare apreciere.

@Darael: comentariul tau suna foarte orientalist, dar nu prea inteleg unde bati. Poti dezvolta?

Mekone spunea...

N-ai cum să fii doar spectator, dar, nu poți lupta cu TOATE obstacolele în viață, fizic nu se poate. Unele trebuie ocolite, lupta cu ele e doar risipă de energie și chiar nu merită ... Și nu toate înfrângerile înseamnă pierderi!
Înțelept e cine știe să aleagă când e de luptat și când nu ...

strelnikoff spunea...

oui sa asediem clopotnita! sa otravim fantanile! sa violam batranii! [a la guerre comme a la guerre liberté egalité fraternité ou la mort]