miercuri, 31 decembrie 2008

Obiceiuri contemporane

Ce faceau parintii sau bunicii nostri de Revelion? De fapt, se numea macar noaptea dintre ani asa? De cand om fi adoptat noi frantuzismul asta?

Ma uit imprejur si remarc o multime de clisee importate, si importate prost, superficial:

- lista obiectivelor pe anul viitor, pe care romanii, cu lenea lor ancestrala, o interpreteaza drept lista dorintelor (!!?!). Pe principiul "poate pica".

- sa porti lenjerie intima rosie, ca sa ai noroc. Ca fata, pot garanta ca vanzarile de chiloti rosii la sfarsit de decembrie cresc vertiginos. De ce rosie si nu albastra sau roz? La baieti din cate stiu nu exista vreun obicei similar, ceea ce demostreaza inca o data, daca mai era nevoie, cat de stupid si lipsit de substanta e obiceiul.

- sa tii in mana bani la miezul noptii. Asta e derivat din superstitia ca ce atingi la momentul trecerii in anul nou, vei avea tot anul. Si desigur, nimeni nu vrea sa atinga o carte sau o bucata de paine. Toti tin la indemana o bancnota cat mai mare.

- pocnitorile: S-a descoperit ca ne tragem din chinezi si nu m-am prins eu? Cred ca si stramosii nostri faceau zgomot cumva ca sa anunte venirea noului an, dar banuiesc ca foloseau propria voce si cel mult bice. Obiceiul tampit si periculos de a asurzi oamenii cu aceste mici explozii ma scoate din sarite.

Imi permit sa fac presupunerea ca la noi porcariile astea prind mai bine si mai repede decat la altii. Poate ca un popor e cu atat de permeabil la obiceiuri straine cu cat e mai lipsit de bogatie si frumusete interioara, incapabil sa creeze ceva cu consistent si atragator ca idee pentru ceilalti.

Voi ce credeti? Mi-a scapat vreo "datina" importanta?

7 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut faza cu banii tinuti in mana la miezul noptii. Ai dreptate, nimeni nu ar tine in mana o carte sau o bucata de paine. Ai nostri ca brazii mai repede tin in mana o carte de joc...
O "datina" ciudata mi se pare aceea care spune ca primul om care iti intra in casa in noul an trebuie sa fie barbat.

Food For Depression spunea...

Haha! Pe asta n-o stiam! :) Pare mai degraba misogina decat ciudata. Stii cumva ce se intampla daca iti intra mai intai in casa o femeie? :)

Anonim spunea...

Habar nu am. Am incercat sa aflu dar raspunsurile au fost din categoria: asa e traditia!

Crisia spunea...

Se spune ca aduce noroc daca primul intrat in casa este barbat, si parca as zice ca-i traditie neaosa.
Sotul meu (care de altfel e complet anti- obiceiuri/ traditii/ credinte babesti, pe principiul "da' de ce sa fac eu ca toata lumea???") are un obicei pastrat de cand era mic copil: sa aiba in noaptea de Anul nou sosete noi.

La multi ani! mai mult optimism la anul, e mai usor asa!

Food For Depression spunea...

Acum ca zici... parca imi amintesc ca era, intr-adevar, un obicei sa porti ceva nou.

Multumesc mult pentru urari. Optimism, zici... Promit sa incerc. ;)

Anonim spunea...

Nu cred ca exista obicei mai maladiv decat ala ce presupune ca intrarea in urmatorul an sa se faca cu alcolemie ridicata. Vine Revelionu? Hai sa ne facem muci! Logica fiind ... niciuna!

Food For Depression spunea...

Corect! Betivaneala, ca dispozitie festiva :)