joi, 27 noiembrie 2008

Parinti si copii

Mama si tatal discuta. Replicile se succed lent, ca si cum fiecare simte nevoia sa se gandeasca bine cateva minute inainte de a raspunde. E genul de cuplu usor hilar, pe care nu ti-l poti explica decat intorcandu-te in timp. El este slab si scund, are nasul ascutit si o mustata care ii acopera jumatate de gura. Ea este corpolenta, desi nu (inca) grasa, cu niste ochi albastri si clari. Pun pariu ca acum 15 ani cand s-au luat, niciunul dintre ei nu era deloc de lepadat. Desi acum locuiesc in oras, e limpede inca din conformatie si expresie ca sunt prima generatie care locuieste la bloc.

Baiatul sta instinctiv mai aproape de tata, caruia ii seamana izbitor. Nu poate avea mai mult de 12-13 ani, desi pe buza superioara a aparut deja un puf negru care se vede de la o posta. E imbracat gros, cu siguranta gratie mamei obisnuite sa actioneze in numele celor doi si careia ii va fi foarte greu ca intr-o zi sa tolereze o nora. Pustiul priveste inainte, paralel cu pamantul. Ii asculta pe cei mari cu atentie si asteapta politicos sa vorbeasca abia dupa ce se instaleaza tacerea. Intervine o singura data, perfect oportun, invitandu-si parintii sa se serveasca din punga lui de dulciuri. Foloseste servetelul cu naturalete, spune 'multumesc' si 'scuzati-ma' celor din jur.

Cum au produs acesti doi oameni simpli un baiat asa de bine crescut?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Functioneaza un cliseu care spune ceva de genul: oamenii "simpli" au copii educati si politicosi in vreme ce copiii din familiile "bune" sunt niste pramatii needucate.
Cred ca pana la urma tine de fiecare in parte si de calitatea acelor oameni. Nu are relevanta ca mama si tata sunt muncitori sau academicieni. Am cunoscut copii de presedinti de curte de apel cu un bun simt exemplar. Am intalnit copii veniti de la tara, care, asa cum ne spun cliseele samanatoriste, ar fi trebuit sa fie niste oameni plin de virtuti dar, in realitate, s-au dovedit a fi niste brute.
Ma repet, cred ca toate acestea tin de ce ai vazut in casa, ce fel de oameni sunt mama si tata, cum se comporta unul cu altul, cum ti-au spus sa te comporti etc.