marți, 21 aprilie 2009

Hristos a înviat!

Nu știu alții cum au petrecut Paștele, dar eu l-am sărbătorit din pat. Am zăcut și am bolit, de sâmbătă după-masă până luni după prânz. Duminică am dormit aproape continuu, într-o încercare deșartă de a mai slăbi cercurile tot mai strâmte care-mi strângeau țeasta, iar primul ou roșu l-am înghițit abia ieri. Un soi de penitență tardivă, mi-am tot repetat în sinea mea spre a face chinul mai suportabil, impusă de subconștientul care sper ca iartă chiar dacă nu uită. Dincolo de durere e curățenie și poate un nou început.

Odată ieșită din acest miniatural avant-purgatoriu, am fost copleșită de bucuria de a fi sănătoasă, pe care vreau acum să o împărtășesc cu lumea. Probabil ca mulți dintre voi am simțit ce povestesc aici și au reînvățat pe cont propriu lecția conform căreia sănătatea e cel mai de preț dar. Da, dar. În orele în care simplul gest de a te întoarce de pe o parte pe alta, când fiecare cenimetru de piele arde și zvâcnește de durere, cand ridicatul capului de pe pernă pare o aventură cu final imprevizibil înțelegi că nimic în afară de un trup întreg și sănătos nu are mare sens. Aș fi putut fi in Aruba ieri dimineață, aș fi putut avea averea lui Bill Gates aduna cu cea a lui Oprah; n-ar fi însemnat nimic pentru mine. Lucrurile de care aveam nevoie erau tare simple și accesibile tuturor: o compresa rece pe frunte, o gură de apă, un antinevralgic, o imaginație vie care să umple ore de tăcere. Tot ce îmi doream era să nu mă mai doară.

Și uite așa m-am limpezit eu, în felul meu, de Paști. Mi-am revenit treptat, suficient cât să ies din casă, să admir verdele crud al frunzelor proaspăt ițite din scoarță, să inspir adânc și să adulmec fiecare miros, să mulțumesc Cerului că sunt întreagă, că toți ce dragi sunt (mai mult sau mai puțin dar totuși) bine, să-mi rejur că de săptămâna viitoare o să mănânc mai sănătos, o să fac mai multă mișcare.

Dincolo de durere ne așteaptă un nou început.

7 comentarii:

Manjusri spunea...

Adevarat a inviat!
Din cate inteleg, acum esti bine. :)

Food For Depression spunea...

Yeap :) M-am intremat.

naked as we come spunea...

un inceput nou zici. deci am visat bine

writeman spunea...

pai ai patimit muceniceste, deci rasplata va fi mai mare :P sanatate!

Food For Depression spunea...

@writeman: sa-ti fie gura aurita! :)

diddle spunea...

ce fain suna intremat ala.

durerea e pozitiva, zicea bine sopenhaur. dar lasati fericirea si sanatatea sa vina la FFD! :)

Food For Depression spunea...

Daaa, lasati-le va rog! :):) Promit sa-mi si redenumesc blogul :)