joi, 30 aprilie 2009

Între sine și oricine altcineva, omul se alege mai mereu pe sine

Mă uit în jur și nu văd foarte multă dragoste. Cuvintele zboară ca aruncate din praștii invizibile, dar oricine poate învăța să fie convingător când spune „te iubesc”. În locul iubirii abundă frica, nesiguranța, nevoia animalică de culcuș călduț deghizate în iubire filială sau conjugală. Între sine și oricine altcineva, omul se alege mai mereu pe sine. Lucrurile sunt foarte simple. Femeile sunt învățate să-și dorească măritișul, până-ntr-atât încât devine definiția realizării și astfel a fericirii personale. Bărbații sunt învățați să disprețuiască femeile, ceea ce se suprapune dureros peste nevoia lor organică de a fi cu sexul opus. Și uite-așa în hățișul ăsta stupid de trăiri iubirea se diluează, femeile și bărbații bâjbâie ca niște smintiți, mereu nesiguri că iși doresc ceea ce au, mereu tentați de ce e dincolo de gard. Căutarea asta durează câțiva ani, în funcție de curajul fiecăruia. După, se fixează primul venit, se hotărăște unilateral că această căutare a luat sfârșit și se incepe procesul minuțios de mințire a propriei persoane și a audiențelor cum că celebra iubire e cea care le va lega destinele. Frustrările sunt împinse înapoi în oala sub presiune din care au evadat pentru moment și ferească sfântul pe cel asupra căruia se vor dezlanțui cândva aceste furii. De cele mai multe ori copiii care „nu au cerut niciodată să se nască” sunt receptaculele fine și plastice ale acestor revărsări de nemulțumire, durere și senzație de eșec nemărturisite. Pentru că să admiți ce simți rămâne un tabu, așa că jocul continuă aproape fără întreruperi, părinți prefăcându-se că și-au iubit copiii, copii mimînd afecțiunea, soți înșelându-se fără ezitare. Ce poate fi mai simplu de atât?

3 comentarii:

Aida B spunea...

Doamne, ce sumbra e viziunea ta! nu zic ca nu e adevarat, cam asta e traseul nostru prin viata. numai ca, din fericire, mai exista si exceptii. mai sint unii care se privesc inauntru cu onestitate si-si recunosc preaplinul sau, mai des, preagolul din suflet.
se pare ca e foarte greu sa iubesti cu adevarat.

lollitta spunea...

minciuna nu-i niciodata simpla. mai ales pentru cei care nu au multa memorie. e de fiecare data mai simplu sa spui adevarul. cel putin din punctul meu de vedere...

Food For Depression spunea...

@Aida B: sper din toata inima sa ai dreptate si mai ales sa cunosc cat mai multe exceptii :)
@lollitta: ca sa poti spune adevarul, trebuie sa il admiti mai intai...