sâmbătă, 2 mai 2009

Aceasta este întrebarea

Dacă ceva mă cucerește instantaneu și definitiv la oameni nu poate fi decât impresia că omul din fața mea înoată împotriva curentului. Mai mult sau mai puțin obosit, cu șanse de a ajunge la liman sau nu, nimic nu e pentru mine mai fermecător decât refuzul încolonării docile și al schimonosirii de dragul turmei.
Nu vorbesc aici de rebelii fără cauză, de teribiliști și dezechilibrați care pretind că se răzvrătesc și c-ar fi liberi, când ei de fapt nu caută decât acceptarea altui grup, marginal de data asta. Mă gândesc la adevărații oameni care nu și-au pierdut uzul coloanei vertebrale, invizibili la o privire superficială. Cei care știu ce vor, cărora părerea celorlalti nu le influențează deciziile, cei care nu se tem să spună lucrurilor pe nume, să facă abstracție de ucigătoarea presiune socială, să aleagă pentru ei, să mizeze pe șansa a noua sau a nouăzecișinoua, doar pentru că așa le cere instinctul.
În irish pub-ul de la Unirii am citit acum mulți ani un fragment de geniu: „The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man” (G.B.Shaw). Despre asta este vorba în viață. Ești follower sau nu.

4 comentarii:

Manjusri spunea...

Vroiam sa scriu si eu ceva asemanator. Ai spus tot, asa ca ma orientez spre alt subiect. :)

Food For Depression spunea...

De ce sa te reorientezi?? Cred ca ar fi chiar f interesant sa tratezi si tu subiectul, din perspectiva ta.

exq spunea...

dar daca un astfel de om ar alege pentru el, asa cum spui tu, dar cu alegerea respectiva nu poti fi de acord sub nicio forma (sa zicem ca este impotriva principiilor, educatiei, valorilor tale), ai aprecia "razvratirea"?

e un caz ipotetic, e gandul care mi-a venit cand ti-am citit insemnarea. si, de dragul povestii, presupunem bineinteles ca alegerea in cauza nu este nicidecum "gresita" in sine, ci pur si simplu diferita.

Food For Depression spunea...

@exq: da, cred ca da, atat timp cat alegerea respectiva nu face rau nimanui.