luni, 19 ianuarie 2009

Logica

Remarc tot mai frecvent numeroasele carentele pe care oamenii le au la capitolul logica. Discut uneori cu oameni cititi, care au trecut prin multe si care ar putea castiga facil dispute de idei. Si totusi, concluziile lor nu decurg logic din premise, sar de la o idee la alta fara a finaliza, se leaga de firimituri de gand si uita de adevarata miza a discutiei, cad in capcane ridicole. Nu cred ca e neaparat o problema de inteligenta, cat de rigurozitate; sunt neglijenti, nu si-au format nicicand disciplina mentala necesara unui rationament autentic, ireprosabil.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cu problema aceasta ma confrunt si eu. Am de-a face cu oameni culti dar care au deficiente majore in ceea ce priveste gandirea logica. Intre premisele si concluziile lor e neantul.
Cred ca o parte din vina o poarta scoala. In loc sa ne invete sa argumentam, sa construimm un discurs intemeiat pe rationament, ni se baga pe cat chestii pe care trebuie sa le tocim.

Food For Depression spunea...

Da, sigur stilul asta imbecil de scoala ne-a handicapat inclusiv in felul asta.

cristians. spunea...

Poate că gândirea logică e de natură a aperverti puţin adevărul. Să mai cugetăm. Sau nu?

Pe de altă parte, şcoala poartă, da, vina. Aşa cum tot şcoala decrepită ne învaţă nişte limbi străine la nivel aproape inutilizabil. Englezii ridică din sprâncene când ne aud engleza, francezii ne mărturisesc că franceza noastră e cea de acum 50 de ani. Revolută!